MENANGANI EKZEMA

Bagi menangani ekzema, beberapa perkara perlu dijaga termasuklah pakaian, makanan dan minuman. Dari ubat sapu ke ubat makan sehinggalah melibatkan bantuan doktor ataupun doktor pakar, kadang-kadang diperlukan.

1. Terdapat panduan mengenai alahan makanan dan ekzema di kalangan kanak-kanak. Ia disyorkan agar kanak-kanak di bawah umur lima tahun yang mempunyai tahap ekzema yang sederhana sehingga kronik disukat susu, telur, kacang, gandum, dan alahan soya, jika kanak-kanak itu terus mempunyai ekzema walaupun selepas rawatan. Ujian juga disyorkan apabila kanak-kanak mempunyai sejarah tindak balas selepas makan makanan tertentu. Pakar allergi boleh membantu mengenal pasti makanan, jika ada, untuk dibuang daripada pemakanan anak anda

2. Kes-kes ekzema yang ringan boleh dirawat dengan ubat sapu dan pelembap. Penghidap ekzema perlu mengelakkan pembersih yang tajam, minum air kerap, memakai sarung tangan dalam cuaca sejuk, dan mengelakkan memakai pakaian berbulu yang boleh merengsakan kulit.

3. Doktor mungkin mencadangkan ubat-ubatan untuk membantu kanak-kanak berasa lebih baik bagi memastikan gejala ekzema berada di bawah kawalan. Jenis ubat disyorkan bergantung kepada berapa teruk ekzema dan di mana ia muncul pada badan. Ubat ekzema boleh diberikan dalam dua cara:

• Digunakan untuk kulit (topikal) -Terdapat sebagai krim atau minyak sapu.
• Diambil melalui mulut (oral) -Terdapat dalam pil atau bentuk cecair.

Sebelum memberi ubat kepada anak, ibu bapa perlu mempastikan bahawa mereka tahu bagaimana untuk memberikannya kepada anak mereka. Berbincanglah dengan doktor jika mempunyai soalan atau kebimbangan tentang memberi ubat kepada anak-anak.

4. Kanak-kanak dan orang dewasa yang menghidap ekzema boleh merawat keadaan ini dengan bimbingan pakar alergi. Dalam kes-kes ekzema sederhana atau teruk, pakar mungkin boleh mengesyorkan ubat preskripsi, termasuk steroid topikal dan / atau antihistamine.

Jika mengesyaki anak anda mungkin menghidap ekzema, pastikan segera mendapat nasihat doktor dengan sewajarnya. Jangan berlengah dan membiarkan keadaan menjadi sehingga sukar atau tidak terkawal lagi.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.